ارز دولتی - صرافی علیرضا
telegram-icon
عضویت در کانال تلگرام ما
برای اطلاع از آخرین قیمت ها کافیست شماره تماس خود را در فرم زیر وارد کرده تا در کانال تلگرام ما عضو شوید. !


    عبارت مورد نظر خود را جستجو کنید

    ارز دولتی

    ارز دولتی به ارزی گفته می شود که از طرف دولت و در مکانی به نام مرکز مبادلات ارزی عرضه می شود. در مقابل تعریف ارز دولتی، ارز آزاد قرار دارد. ارز آزاد به ارزی گفته می شود که قیمت آن در بازار آزاد و با توجه به شرایط اقتصادی و عرضه و تقاضا در بازار ارز مشخص می شود. ارز آزاد بر خلاف ارز دولتی، توسط صرافی ها و دلالان ارز فروخته می شود. ارز دولتی برای واردات تمامی کالاها مورد استفاده قرار نمی گیرد و تنها به برخی از کالاها اختصاص می یابد. کالاهایی که توسط دولت برای واردات تعیین می شود به ده گروه کالایی تقسیم می شود. گروه دهم، کالاهای لوکس هستند که دولت برای وارد کردن آنها ارز دولتی  اختصاص نمی دهد. به همین دلیل برای وارد کردن کالاهای لوکس باید دو برابر کالاهای دیگر عوارض دولتی پرداخت کرد. ۹ گروه دیگر مشمول دریافت ارز می شوند. البته این نکته را باید در نظر داشت که با افزایش ظرفیت تولید داخلی، حجم کالاهایی که مشمول ارز دولتی می شوند نیز کاهش می یابد.

    تهیه کردن ارز آزاد نسبت به ارز دولتی راحت و بدون دردسر بوده و هیچ گونه محدودیتی ندارد. اما در صورتی که دریافت ارز دولتی نسبتا سخت و زمان بر بوده و همه افراد نمی توانند آن را دریافت کنند. همچنین با استفاده از ارز آزاد می توان هر کالایی را وارد کرد، اما با استفاده از ارز دولتی، نمی توان برخی از کالاها را وارد کرد. ارز دولتی بر اساس افزایش ارز توسط دولت ایجاد شده تا بار مالی که بر دوش دولت است کاهش یابد. از این طریق ارز دولتی که قیمت پایین تری دارد به صورت محدود و کنترل شده به کالاهای خاصی اختصاص می یابد. نحوه محاسبه ارز دولتی توسط بانک مرکزی بدین گونه است که سبدی از ارزهای معامله شده در صرافی های مجاز در نظر گرفته می شود. سپس بانک مرکزی بر مبنای نرخ اولیه بدست آمده از این معاملات و بعد از کم کردن کارمزد و همچنین دو درصد از این نرخ، قیمت فروش ارز دولتی را تعیین می کند.

    ارز دولتی

    شرایط دریافت ارز دولتی برای دانشجویان چیست؟

    ارز دانشجویی به ارزی گفته می شود که با قیمت دولتی به دانشجویان تعلق می گیرد. البته دانشجویانی می توانند از این ارز استفاده کنند که قصد ادامه تحصیل در مقاطع ارشد و دکتری را در دانشگاه های خارج از کشور داشته باشند. حداکثر میزان ارزی که به دانشجو تعلق می گیرد، ۱۵۰۰ دلار یا معادل آن به سایر ارزها، برای پرداخت شهریه دانشگاه است. همچنین برای تامین نیازهای زندگی دانشجو به صورت میانگین ماهیانه حداکثر ۱۰۰۰ دلار تعلق می گیرد. در صورتی که دانشجو به همراه خانواده خود مشغول به تحصیل در خارج از کشور باشد، برای هر عضو از خانواده به صورت ماهانه ۵۰۰ دلار (قیمت دلار) یا معادل آن ارز تعلق می گیرد.

    دانشجویانی که نیازمند دریافت ارز دانشجویی هستند، باید در سامانه سجاد ارز دانشجویی ثبت نام کرده و مدارک خود را آپلود کنند. مدارکی که باید در این سامانه ثبت شود شامل:

    • مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد معتبر از یکی از دانشگاه های مورد تائید وزارت علوم
    • کسب حد نصاب یکی از آزمون های زبان خارجی مورد قبول وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
    • داشتن اصل پذیرش قطعی از دانشگاه های خارجی مورد تایید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ارز
    • ارائه فرم ۲۰- برای دانشجویان متقاضی تحصیل در کشور آمریکا

    شرایط دریافت ارز دولتی

    مراحل دسترسی به ارز دولتی برای واردات چیست؟

    بعد از صدور مجوز بانک مرکزی مبنی بر تامین ارز از سوی صرافی ها برای انجام معاملات رسمی ارز، مراحل دریافت ۱۶ گانه برای دریافت ارز از صرافی ها مشخص شد. بر مبنای بخشنامه جدید، فعالان حوزه اقتصادی می بایست صرافی مورد نظر خود را از سامانه «نیما» ثبت کنند. کارشناسان حوزه اقتصادی بر این باور هستند که روش جدید تامین ارز دولتی برای واردات دو مزیت دارد. یکی اینکه فعالیت صرافی ها در سامانه نیما بیشتر شده و از طرف دیگر آزادی عمل بیشتری به فعالان تجاری در این زمینه داده می شود. در صورتی که در گذشته تامین ارز برای واردات توسط بانک مرکزی تامین می شد. در حال حاضر فعالان تجاری برای تامین ارز دولتی برای واردات باید مسیر ۱۶ گانه زیر را سپری کنند:

    1. ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت
    2. مراجعه به بانک عامل ثبت شده در سامانه جامع تجارت
    3. درخواست بانک عامل از بانک مرکزی مبنی بر گواهی ثبت آماری از نوع «بانکی-نیما»
    4. گرفتن وثیقه ها و تعهدات لازم از بازرگانان
    5. درخواست خرید ارز توسط بازرگان در سامانه جامع تجارت
    6. ارائه پیشنهاد فروش ارز
    7. انتخاب یکی از پیشنهاد های فروش صرافی ها
    8. واریز کل مبلغ ریالی توسط بازرگانان
    9. صادر کردن حواله ارز به حساب فروشنده خارجی توسط صرافی ها
    10. ثبت ابزار پرداخت در قالب برات بدون تعهد توسط بانک عامل
    11. تحویل دادن اسناد ثبت سفارش توسط وارد کننده به بانک عامل
    12. ثبت اسناد حمل توسط بانک عامل در سامانه « مدیریت تعهدات ارزی کشور»
    13. ثبت اطلاعات منشا ارز در سامانه تجارت توسط بازرگانان
    14. صدور اعلامیه تامین ارز توسط بانک عامل
    15. ترخیص کالا با مراجعه به گمرک با ارائه شماره رهگیری اعلامیه تامین ارز
    16. رفع تعهد و تضمین توسط بانک عامل

    مراحل دسترسی به ارز دولتی برای واردات

    چه کسانی واجد شرایط دریافت ارز دولتی در بورس هستند؟

    بانک مرکزی در جهت شفاف کردن و اطلاع رسانی، فهرست دریافت کنندگان ارز را در سامانه نیما به روزرسانی کرد. این فهرست شامل افراد حقیقی و حقوقی به همراه نرخ ارز دریافتی بوده که از طریق سامانه نیما ارز دریافت کرده اند. این فهرست منتشر شده شامل دریافت کنندگان ارز دولتی و نیمایی در بازه زمانی ۲۱ فروردین ۹۷ تا ۱۳ خرداد ۹۹ است.
    چه کسانی واجد شرایط دریافت ارز دولتی

    چه عواملی در تعیین قیمت ارز دولتی موثر است؟

    ارز دولتی به ارزی گفته می شود که بر مبنای نرخ رسمی دولتی صرف مصارف مشخصی می شود. این مصارف از طرف دولت ها ضروری و بسیار مهم است. در ایران بعد از انقلاب بنا به دلایل مختلف، اختلاف ارز دولتی با دیگر نرخ ها در حال افزایش بوده و هر زمان به مصارف محدودتری اختصاص می یابد. برخی از این مصارف شامل: تحصیل دانشجویان در خارج از کشور، سفر ماموران دولتی به خارج، معالجه بیماران در خارج از کشور، کالاهای وارداتی دولتی و برخی از واردات بخش خصوصی.
    تعیین قیمت ارز دولتی

    حذف برخی از داروها از فهرست ارز دولتی دارو

    براساس گفته های مدیرکل دارو، داروهایی که از فهرست ارز دولتی خارج شده اند، شامل مکمل ها و داروهای بدون نسخه هستند. داروهایی که شامل دریافت ارز دولتی نمی شوند، ممکن است با افزایش قیمت ملایمی روبرو باشند. البته هر چقدر تولیدات داخلی افزایش یابد، میزان ارز دولتی دارو کاهش می یابد. در سال گذشته در حدود ۶۰ درصد از ارز مصرفی به تامین مواد اولیه دارو و در حدود ۴۰ درصد صرف واردات دارویی نهایی شد. به هر حال با تحریم هایی که توسط کشور آمریکا صورت گرفته، ایران با محدودیت های ارزی بسیاری مواجه است. به همین دلیل برخی از داروها از فهرست دریافت ارز دولتی خارج شده اند. البته همان طور که گفته شد این فهرست ها شامل یک سری مکمل ها و یا مواد جانبی و یا داروهای بدون نسخه هستند. بنابراین افزایش قیمت در مورد اینگونه از داروها فشار چندانی به بیماران وارد نمی کند.

    حذف برخی از داروها از فهرست

    تاثیر حذف ارز دولتی لاستیک بر روی افزایش قیمت آن

    بر اساس گفته های مدیر کل دفتر خدمات بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت، ارز دولتی برای واردات لاستیک حذف شده است. بدین صورت که لاستیک و مواد اولیه لاستیک از گروه یک دریافت ارز، به گروه دو منتقل و بر این اساس ارز اختصاص یافته این گروه نیمایی شده است. به هر حال با حذف ارز دولتی از لاستیک، ممکن است قیمت لاستیک افزایش یابد. البته از آنجایی که تقاضا افزایش داشته و در عین حال مواد اولیه لاستیک بسیار کم است. بنابراین ممکن بوده که تا حدی کمبود لاستیک در بازار احساس شود. مواد اولیه لاستیک خودروهای سواری و سنگین و کامیون هر دو وارداتی است. از آنجایی که تکنولوژی ساخت این مواد در کشور فراهم نشده، بنابراین با حذف ارز دولتی لاستیک، شاهد افزایش قیمت لاستیک خواهیم بود. البته افزایش قیمت لاستیک ممکن است بر روی قیمت کرایه های تاکسی و حمل و نقل نیز موثر باشد.

    تاثیر حذف ارز دولتی لاستیک

    مراحل ثبت نام ارز دولتی به چه صورت است؟

    همه دانشجویانی که در خارج از کشور در حال تحصیل هستند و یا اینکه موفق به قبولی در یکی از دانشگاه های خارج از کشور شده اند. برای دریافت ارز باید همه مراحل ذیل را سپری کنند.

    • تکمیل مراحل ثبت نام و دریافت شماره پرونده، نام کاربری و رمز عبور در سایت http://nesha.saorg.ir
    • باید با استفاده از نام کاربری و رمز عبور وارد سامانه نشا شد. سپس در پروفایل شخصی در قسمت مدیریت درخواست ها، گزینه ثبت درخواست نامه بانک را انتخاب کرده و سپس فرم را با دقت پر کرد.
    • نتیجه این درخواست از طریق ایمیل و یا در قسمت مدیریت درخواست ها در پروفایل شخصی اعلام می شود. در صورت قبولی درخواست، در تاریخ تعیین شده در فرم درخواست به بانک مراجعه کرد. سپس با ارائه کد رهگیری به بانک، می توان ارز دولتی را دریافت کرد. اما در صورتی که درخواست تایید نشده باشد، باید مجددا درخواست را ویرایش کرده و خطای اعلام شده را برطرف کرد.

    ارز دولتی

    چگونه ارز دولتی بخریم؟

    بر اساس مصوبه بانک مرکزی هرگونه معاملات ارز دولتی خارج از سیستم بانکی به عنوان قاچاق شناخته می شود. به همین خاطر شهروندانی که در طی سال های اخیر در بازار ارز سرمایه گذاری کرده، ولی در حال حاضر با ممنوعیت فروش مواجه شده اند، دچار مشکل شده اند. بر اساس اطلاعیه بانک مرکزی هر کسی مجاز به نگهداری ۱۰ هزار یورو در کشور است. به همین دلیل نگهداری بیش از این مقدار جرم محسوب می شود. در همین راستا تمامی وارد کنندگان برای خرید ارز دولتی می توانند به بانک مرکزی مراجعه کنند و سفارش خود را مبنی بر سفارش ارز برای وارد کردن کالا ثبت کنند. بعد از اینکه وارد کنندگان سفارش خود را ثبت کردند، می توانند از طریق بانک های مجاز ارز خود را تهیه کنند. در همین راستا بانک مرکزی هرگونه معامله خارج از سیستم بانکی و صرافی های مجاز را قاچاق محسوب می کند.

    ارز دولتی به چه کسانی تعلق می گیرد؟

    بر مبنای مقررات تعیین شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، ارز به گروه های اسمی زیر تعلق خواهد گرفت.

    • ارز مسافرتی
    • ارز درمانی
    • ارز دانشجویی
    • ارز ماموریت
    • ارز جهت حق عضویت و ثبت نام در سازمان ها و مجامع بین المللی و همچنین چاپ مقالات علمی کشور
    • ارز بابت هزینه شرکت در نمایشگاه های خارج از کشور
    • ارز بابت هزینه برگزاری نمایشگاه های بین المللی
    • ارز بابت حق الوکاله در دعاوی خارجی
    • تهیه ارز برای کارمزدهای اعتبارات اسنادی، حواله ها و ضمانت نامه های ارزی
    • مخارج دفاتر خارج از کشور
    • مخارج اجاره و اشتراک شبکه های اطلاعاتی
    • مخارج انجام تمامی آزمایش های علمی و فنی، انتشار آگهی در خارج از کشور و همچنین دریافت گواهی های بین المللی
    • مخارج امتیاز پخش فیلم و دریافت ماهواره های ارتباطی
    • مخارج شرکت های بیمه ایرانی
    • هزینه ثبت نام در تمامی امتحانات علمی و تخصصی خارج از کشور
    • بازپرداخت تمامی تسهیلات اعطایی از محل ذخیره ارزی، همچون بانک جهانی، بانک توسعه و تجارت اکو، فاینانس غیر خودگردان و بانک توسعه اسلامی
    • مخارج شرکت در آزمون های بین المللی که توسط سازمان سنجش آموزش کشور در داخل کشور برگزار می شود.
    • تمامی مخارج سوخت، ناوبری، هندلینگ و حقوق تمامی خدمه خارجی شرکت های هواپیمایی
    • تمامی هزینه های انتقالی ارز بابت درآمد کنسولی سفارتخانه های خارجی
    • تمامی هزینه های تبدیل موجودی ریالی حساب های ایرانیان مقیم خارج از کشور

    شایان ذکر است که جزئیات مربوط به میزان ارز قابل تامین برای هر یک از موارد بالا، توسط بخش نامه های ابلاغی بانک مرکزی به شبکه بانکی انجام می شود.

    ارز یورو دولتی

    شرایط دریافت ارز دولتی برای مسافران چیست؟

    بر اساس قوانین بانک مرکزی، افرادی که قصد سفر به کشورهای خارجی را داشته باشند، می توانند مبلغی را به عنوان کمک هزینه سفر دریافت کنند. این ارز فقط یک بار در سال به مسافران تعلق می گیرد. برای تهیه ارز مسافرتی باید بلیط هواپیمایی را تهیه کرد. سپس به یکی از بانک هایی که ارز مسافرتی ارائه می کنند، می توان ارز مسافرتی را تهیه کرد. البته باید برای دریافت ارز مسافرتی مدارک دیگری نیز به همراه داشت که شامل:

    • اصل و کپی گذرنامه که حداقل ۶ ماه اعتبار داشته باشد.
    • اصل کارت ملی
    • رسید واریز وجه عوارض خروج از کشور
    • اصل و تصویر بلیط هواپیما با مهر تایید آژانس هواپیمایی
    • تکمیل فرم درخواست ارز در بانک یا به صورت حضوری و یا به صورت اینترنتی
    • مبلغ ریالی بابت دلار مبادلاتی در آن روز
    • تحویل رسید پرداخت وجه

    البته این نکته را باید در نظر گرفت که ارز مسافرتی به همه افراد تعلق نمی گیرد. به همین خاطر برای دریافت ارز مسافرتی باید سه شرط زیر را داشت:

    1. ارز به مسافرانی تعلق می گیرد که می خواهند از کشور خارج شوند. بنابراین این ارزها در فرودگاه های امام خمینی تهران، اصفهان، شیراز، تبریز و مشهد عرضه می شود.
    2. برای دریافت ارز در فرودگاه باید رسید مشتری و یا رسید حواله را ارائه کرد.
    3. ارز مسافرتی تنها یک بار در سال به افراد تعلق می گیرد.

    البته به مسافرانی که شرایط ذیل را داشته باشند، به هیچ وجه ارز مسافرتی تعلق نمی گیرد:

    • افراد زیر ۱۲ سال سن
    • افراد مقیم خارج از کشور
    • افرادی که دارای گذرنامه خدمات و یا سیاسی هستند
    • افرادی که به صورت زمینی یا از راه های دیگر به سفر می روند.

    ارز دولتی مسافرتی

    چگونه می توان ارز دولتی برای اربعین تهیه کرد؟

    زائرانی که قصد زیارت کربلا را دارند، باید ارز مورد نیاز خود را تهیه کنند. اما اینکه چقدر ارز به هر زائر تعلق می گیرد و در این راستا بانک مرکزی چه تمهیداتی را در نظر گرفته است، هنوز نتیجه ای بدست نیامده است. اما بر اساس گفته رئیس بانک مرکزی، مذاکره در راستای توزیع دینار برای زائرین به هیچ نتیجه ای نرسیده است. به همین خاطر زائرانی که نیاز به ارز دارند، باید آن را از بانکها و صرافی های مجاز تهیه کنند. بنابراین تمامی ارز مورد نیاز زائرین به صورت آزاد تامین می شود. در همین راستا بانک مرکزی به تمامی زائرین تاکید کرده است که ارز مورد نیاز خود را در اسرع وقت تامین کنند و آن را به تعویق نیاندازند.

    شرایط دریافت ارز دولتی برای ترکیه

    برای مسافرت به ترکیه، می توان ۳۰۰ دلار دولتی با نرخ بسیار ارزان تهیه کرد، اما در صورتی که شرایط ذیل را به همراه داشت:

    • سفر به ترکیه به صورت هوایی باشد. مسافرانی که به صورت زمینی و یا دریایی سفر می کنند، نمی توانند از این ارز استفاده کنند.
    • به کودکانی که زیر ۱۲ سال سن دارند، ارز تعلق نمی گیرد.
    • ارز برای سفر به ترکیه تنها یک بار در سال تعلق می گیرد.
    • این ارز به مسافرانی که مقیم خارج از کشور هستند، تعلق نمی گیرد.

    سخن پایانی

    با توجه به مطالبی که در این مقاله عنوان شد متوجه شدیم که تهیه ارز دولتی در موارد مختلفی از جمله بورس، واردات، تحصیل، دارو وغیره با شرایط خاصی همراه است. برای دریافت هر یک از این شرایط می توان از طریق سرچ در اینترنت اقدام کرد. به هر حال نرخی که برای تهیه ارز دولتی مشخص می شود بر مبنای دستورالعمل بانک مرکزی است. عوامل مختلفی از جمله تحریم های کشوری نیز می تواند بر روی تعیین نرخ ارز دولتی اثرگذار باشد. اما دولت برای کاهش هزینه های تحمیلی بر روی شهروندان موظف است که به آنها ارز  بپردازد.