سناریت - صرافی علیرضا
telegram-icon
عضویت در کانال تلگرام ما
برای اطلاع از آخرین قیمت ها کافیست شماره تماس خود را در فرم زیر وارد کرده تا در کانال تلگرام ما عضو شوید. !


    عبارت مورد نظر خود را جستجو کنید

    سناریت

    سناریت، سامانه نظارت ارزی درگاهی است که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی در راستای جمع بندی بازار ارز کشور و ساماندهی معاملات ارز در شبکه صرافی‌ های مجاز و به عنوان سامانه نظارت بر ارز و مبادلات ارزی از سال ۹۰ راه‌ اندازی شده است. سنا مکانی است که صرافی ها موظف اند معاملات روزانه ارزی خود را در آن جا ثبت کنند. بانک مرکزی جمهوری اسلامی مقرراتی وضع کرد تا همه صرافی‌ ها را به ارائه اطلاعات نرخ‌ های خرید و فروش ارز در سامانه نظارت ارزی ملزم کرد. به این ترتیب صرافی ها موظف شدند، تمامی معاملات ارزی‌ شان را در سامانه سنا یا سامانه نظارت ارز ثبت کنند. اگر که تخلفی از آنها سر بزند یا بخواهند از ثبت معاملاتشان امتناع کنند با برخورد بانک مرکزی رو به رو خواهند شد. این سامانه طوری برنامه ریزی شده است، تا همه صرافی های مجاز، در ساعات مشخصی و به طور آنلاین نرخ خرید و فروش ارز خود را ثبت کنند. این سامانه بعد از این که تمام نرخ ها را جمع آوری کرد، میانگین آنها را محاسبه می کند. در نهایت این سامانه پس از میانگین گیری نرخ ارز را برای عموم به نمایش می گذارد. این سامانه بخش های مختلفی از جمله خرید و فروش ایـنـترنتی ارز،‌ امکان گرفتن قیمت تمام‌ شده، حسابداری، خزانه‌ داری، دسترسی آنلاین به حساب بانکی را دارد.

    سناریت

    • سفارش اینترنتی ارز

    یکی از جذاب‌ ترین بخش‌ های سامانه سنا، خرید و فروش اینترنتی ارز است. به این خاطر که یکی از شلوغ‌ ترین و پر مراجعه کننده ‌ترین قسمت‌ ها این سامانه ارز بوده است، چرا که همیشه مسافرانی وجود دارند که برای خرید ارز به صرافی ها مراجعه می کنند.

    افراد برای اینکه بتوانند ارز خود را قبل از سفر تهیه کنند، لازم است که اول به این سامانه مراجعه کنند. بعد از ورود به این سامانه لازم است که اطلاعات شخصی خود را وارد نرم‌ افزار کنند. بعد از آن باید مقدار ارز مورد نیاز خود را به طور دقیق وارد کنند. سامانه سنا درخواست شما را به بانک مرکزی اعلام کرده و بانک مرکزی بعد از بررسی درخواست‌ ها و همچنین طی کردن فرآیند راستی‌ آزمایی با سازمان ثبت احوال، از طریق کد رهگیری که سیستم به مشتری داده مشخص می‌ شود که از طریق کدام صرافی می‌ تواند ارز خود را تحویل بگیرد.

    از آن طرف هم به صرافی مورد نظر اعلام می شود که فروش ارز به این فرد بلامانع است. بعد از آن شما می توانید با در دست داشتن مدارک شناسایی و مراجعه به همان صرافی مبلغ ریالی صورت حساب خود را کارت کشیده یا به حساب صراف بریزید تا به این ترتیب بتوانید ارز خود را دریافت کنید.

    سوالی که پیش می آید این است که چرا با توجه به سفارش اینترنتی، باید حضورا به صرافی مورد نظر مراجعه کنیم؟ مراجعه حضوری شما به صرافی به این دلیل است که اطلاعات ارائه شده توسط مشتری باید برابر اصل شود. از طرف دیگر زمانی که شما ارز خود را اینترنتی سفارش می‌ دهید می‌ توانید فرآیند راستی‌ آزمایی را با دقت بیشتری انجام دهید.

    یکی دیگر از ویژگی های سامانه سناریت این است که می توان مسیر خرید و فروش از صرافی ها را هدایت کرد. به صورتی که صرافی بیکار نباشد و متقاضیان به طور مساوی میان صرافی ها پخش شوند.

    سفارش اینترنتی ارز

    • اطلاعات در بانک مرکزی محفوظ می ماند

    بعضی از افراد از وارد کردن اطلاعات صحیح خود در این سامانه خودداری می کنند. شاید شما هم جزو آن دسته از افراد باشید که از پخش شدن اطلاعات شخصی خودتان واهمه داشته باشید. بسیاری از متقاضیان بعد از مطرح شدن این مساله که باید اطلاعات شخصی خود را وارد کنند، از خرید ارز منصرف می‌ شوند. این افراد ترجیح می‌ دهند به جای خرید ارز دولتی و معامله با صراف از بازار سیاه، ارز مورد نیازشان را برطرف کنند.

    قوانین و مقرراتی برای خرید و فروش ارز از خریدار و فروشنده وجود دارد که با پولشویی مبارزه می کند. نرم افزار سنا هم بر همین مبنا برنامه ریزی شده است. از این رو فروشنده و خریدار باید اطلاعات خود را به طور دقیق در این سامانه ثبت کنند.

    لازم به ذکر است یک قسمت از سامانه نظارت ارز به بانک مرکزی و قسمت دیگر آن نیز به صرافی‌ ها متصل است و بانک‌ ها هم هیچ دخالتی در آن ندارند. گفتنی است که صرافی ها و بانک های عامل نیز موظف هستند که تمام تراکنش‌ هایشان را وارد سامانه سنا کنند و بانک مرکزی در این سامانه تمام تراکنش‌ های روزانه صرافی‌ ها را به‌صورت لحظه‌ ای رصد می‌ کند.

    سامانه سنا چیست؟

    سامانه سنا درگاهی است که صرافی ها باید معاملات روزانه ارزی خود را در آن ثبت کنند. این سامانه در آدرس اینترنتی www.cbifs.com/sana قرار دارد. چنانچه صرافان بخواهند از قوانین این سامانه ته خطی کنند، یا از ثبت معاملاتشان در این سامانه امتناع کنند، بانک مرکزی با آنها برخورد جدی خواهد کرد.

    سایت سنا

    داشتن دسترسی آنلاین به حساب های بانکی، حسابرسی، خرید و فروش اینترنتی ارز و غیره از ویژگی های مختلف سایت سنا است. با شروع فعالیت سامانه نظارت ارز، صرافی ها می توانند قیمت تمام شده و سود و زیان معاملاتشان را با اتصال به حساب بانکی خود داشته باشند. همانطور که گفتیم اطلاعاتی که در سایت سنا وارد می شود نزد بانک مرکزی محفوظ است. پس بدون نگرانی می توانید اطلاعات شخصی خودتان را در این سامانه ثبت کنید.

    سرپرست اداره نظارت بر موسسات پولی غیر بانکی بانک مرکزی، اظهار داشته است، طبق قانون، مبدا و مقصد ارز یعنی شخص خریدار و فروشنده، طبق قوانین پولشویی، باید مشخص باشد. بر طبق همین قوانین این سامانه سنا طراحی شده و براساس آن باید تمامی خریداران و فروشندگان ارز و دلار اطلاعاتشان را در این سامانه درج کنند.

     

    چرا نرخ ارز نیما با ارز سنا متفاوت است؟

    برای درک بهتر تفاوت نرخ ارز بین نیما و سنا لازم است بدانید که این دو با یکدیگر کاملا متفاوت هستند و هیچ گونه ربطی به یکدیگر ندارند. البته لازم به ذکر است که صرافی ها می توانند حداکثر ۱۰ درصد از ارز خریداری شده از نیما را به داخل كشور وارد كنند كه این باید بیشتر خرج حواله های وارداتی شود.

    آقای تركاشوند درباره اینكه چرا نرخ ارزها در نیما پایین تر از سنا است، اذعان داشت: در سامانه نیما، عرضه ارز حجیم تر و زمان عملكردی آن طولانی تر است. یعنی امكان دارد امروز خریدی از یك پتروشیمی انجام شود اما پول آن ۱۰ روز دیگر به حساب صراف واریز شود. ضمنا روال بر این است كه حواله از پول نقد گران تر باشد. اما در حال حاضر بازار شرایط خاص دارد و تقاضا برای نقدینگی بال بوده، در نهایت اسكناس از حواله گران تر است. در سامانه سنا صرافی های مجاز در بازه زمانی ۸ صبح تا ۱۸ به صورت ساعتی و روزانه اطلاعات خود را درج می کنند. بر اساس این آمار و اطلاعات معاملات انجام می شود.

    میانگین وزنی معاملات ارزی در بازار ارز كشور، شاخص ارزی در سنا بوده که به صورت اسكناس و حواله های ارزی در كل كشور است. پس از راه اندازی سامانه یكپارچه معاملات ارزی نیما همه معاملات و حواله های ارزی انجام شده در این سامانه، توسط صرافی های مجاز و همچنین به تازگی بانك های عامل در سامانه نظارت ارز در سنا ثبت می شود. از همین رو با توجه به تركیب معاملات اسكناس و حواله و سهم آن در بازار ارز كشور، میانگین وزنی نرخ خرید و فروش برای كل كشور محاسبه و سنا اطلاع رسانی می گردد.

    چرا نرخ ارز نیما با ارز سنا متفاوت است؟

    ارز سنا

    همانطور که گفته شد سامانه سنا با هدف گردآوری سیستماتیک داده های معاملاتی بازار ارز و نقل و انتقالات ارزی در سطح صرافی های سراسر کشور طراحی و راه اندازی شده است. کلیه صرافی های دارای مجوز از بانک مرکزی، اطلاعات معاملاتی خود اعم از فروش و خرید را در این سامانه به ثبت رسانده تا از میانگین این معاملات و نرخ های ثبت شده، رقم میانگینی محاسبه و اعلام شود. این رقم نرخ سنا نامیده می شود. به معنای دیگر نرخ های میانگین یا متوسط نرخ خرید و فروش ارز، بر مبنای معاملات ثبت شده در سامانه سنا توسط صرافی های مجاز کل کشور است. این نرخ ها در واقع بیانگر نرخ ارزها در معاملات بازار آزاد هستند. به این خاطر که شامل قریب به اتفاق مبادلات ارزی متقاضیان است.

    با توجه به درجه اهمیت نرخ ارز برای اقتصاد کشور، در تمام سطوح و در همه جوانب و همچنین با توجه به اینکه فعالان اقتصادی و تجاری کشور به طور مرتب در حال رصد و کسب اطلاع از نرخ لحظه ای ارز ها هستند. سامانه های آنلاین، مدیران سایت ها و پایگاه های خبری به طور مستمر اقدام به پوشش و اعلام نرخ ارزها در رسانه های مدیریتی خود نموده اند. این فرآیند به دلیل نبود ابزارها، بستر ها و امکانات مناسب در بعضی مواقع با چالش و یا نقصان هایی همراه بوده است.

     

    ارز سنانرخ ارز سنا

    منظور ما از نرخ ارز سنا نرخ های محاسبه و اعلامی در سامانه سنا است. سامانه سنا زیر نظر بانک مرکزی قرار دارد و تمام صرافی ها باید خرید و فروش و معاملات خود را روازانه در آن ثبت کنند تا بتوان از میانگین آن نرخی به دست آورد.

    آمار خرید و فروش ارز در سنا

    به نقل از خبرگزاری ایرنا و ب راساس آماری كه بانك مركزی امروز اعلام كرد، با آغاز سیاست ‌های جدید ارزی از ۱۵ مرداد ماه و شروع دوباره فعالیت صرافی ها، معاملات حواله و نقدی روند صعودی به خود گرفته است. آمار سامانه سنا كه در آن اطلاعات همه معاملات قطعی صرافی ها ثبت می ‌شود، نشان می‌ دهد از ۱۵ مرداد تا اول شهریور ماه میزان خرید ارز ۵۰۸ میلیون یورو و فروش ۴۳۷ میلیون یورو و سهم معاملات نقدی از این تراكنش ‌ها ۳٫۱۱ درصد بوده است. از سوی دیگر در سامانه نیما كه بازاری برای فروش ارز حاصل از صادرات و تامین ارز وارداتی است، در همین دوره زمانی، ۵۶۶ میلیون یورو عرضه و ۳۷۷ میلیون یورو تقاضا ثبت شده است كه با نهایی شدن عملیات انتقال ارز، این آمار به صورت خودكار در سامانه سنا ثبت می‌ شود.

    جمع بندی

    همانطور که گفتیم سامانه سنا، سامانه ای است که تمام صرافان متعهد هستند که روزانه خرید و فروش خود را در آن ثبت کنند. از طریق ارقام ثبت شده در این سامانه میانگینی تشخیص داده شده و محاسبه می شود. اما این سامانه یک ایراد داشت، اینکه حتی نرخ ها در صرافی های بانك ها كه عامل توزیع ارز مداخله ای بانك مركزی بودند نیز در سنا منعكس می شد و بنابراین میانگین نرخ ها در این سامانه همواره كمتر از بازار آزاد بود.
    با برچیده شدن بازار ارز آزاد و اعمال دور جدید سیاست های ارزی در فروردین ماه و همچنین فعالیت صرافی ها، سامانه سنا كاركرد خود را از دست داده و سامانه جدید دیگری روی كار آمد كه سامانه نیما نامیده شد. در این سامانه بنا بود همه صادركنندگان كالا و خدمات ارز خود را عرضه كرده و واردكنندگان نیز ارز خود را از همین سامانه تامین كنند.